item - € 0,00

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

DUURZAAM

DUURZAAM

MILIEUVRIENDELIJK TEXTIEL

Bij duurzaam textiel moet de fabrikant zich aan een aantal voorwaarden houden, zoals:
- goede werkomstandigheden
- geproduceerd met zo min mogelijk of geen chemische stoffen
- diervriendelijk zijn 
- zoveel mogelijk lokaal inkopen
- hergebruik van materialen
- zo min mogelijk energieverspilling

DUURZAME SCHORTEN

De duurzame schorten die wij verkopen zijn voorzien van een officiële certificering. Hieronder lees je meer over een aantal ecotextiel standaarden die onze schorten en sloven kunnen hebben. 

GOTS CERTIFICERING

De Gduurzame schort sloof biokatoen gots certificeringlobal Organic Textile Standard (GOTS) wordt erkend als 's werelds meest toonaangevende verwerkingsstandaard voor textiel gemaakt van organische vezels. Binnen GOTS zijn zeer strenge milieucriteria opgesteld voor de gehele biologische textielketen. GOTS gaat uit van 100% biologische grondstof en kleding en textiel met dit keurmerk moeten voor minstens 70% uit biologische vezels bestaan. Het percentage staat vermeld in het etiket. Door de hele keten - van het oogsten van de grondstoffen, via de maatschappelijk verantwoorde productie tot de etikettering, verpakking en distributie - wordt voldaan aan de strenge standaard voor biologisch textiel. Deze wereldwijde standaard eist onder meer gebruik van milieuvriendelijke chemicaliën en waterzuivering bij de fabrieken. De GOTS certificering verwacht daarnaast de naleving van sociale criteria bij de katoenteelt en de verwerking tot stof. Bijvoorbeeld minimumloon, een verbod op kinderarbeid en een veilige en hygiënische werkomgeving.

OEKOTEX CERTIFICERING

schorten sloven oekotex label milieuvriendelijke horecaschortHet Öko-Tex ® Standard 100 is een onafhankelijk test-en certificatie-systeem voor textiele grondstoffen, tussenproducten en eindproducten in alle stadia van de productie in Europa. Voorbeelden van items die in aanmerking komen voor certificering: geverfde vezels, afgewerkte garens, afgewerkte weefsels en breisels, kant-en-klare producten (alle soorten kleding, huishoudelijke en huishoudtextiel, beddengoed, badstof artikelen, textiel speelgoed en meer). Producten met een Oeko-Tex certificaat mogen geen allergene kleurstoffen bevatten. Resten van bestrijdingsmiddelen en zware metalen mogen niet boven bepaalde grenswaarden uitkomen. Alles wat in Europa geproduceerd valt onder deze voorwaarden alleen niet alle producten hebben een certificering. De certificering houdt iig in dat er toezicht wordt gehouden op de naleving van alle bovenstaande regels. Natuurlijk zijn ook de arbeidsvoorwaarde voor mensen die in de productie betrokken zijn een stuk beter dan bijvoobeeld in Azie.

FAIRTRADE

Uitgegeven door de Max Havelaar stichting, garantie voor eerlijke handel in de hele productieketen. Een product dat het Fairtrade-keurmerk draagt, beantwoordt aan de volgende criteria:
1. De producenten (vaak boerenorganisaties uit ontwikkelingslanden) kunnen rekenen op een kostendekkende minimumprijs. Dit in het geval als de marktprijs te ver daalt en de kosten van een duurzame productiewijze niet meer worden gedekt.
2. De producenten ontvangen ook een extra ontwikkelingspremie, onafhankelijk van de wereldmarktprijs, om ontwikkelingsprojecten op te zetten in hun gemeenschap, bijvoorbeeld op het vlak van onderwijs, gezondheid, spaar- en kredietsystemen, wegenaanleg, aankoop van machines of organisatieversterking.
3. De contracten met de koper of de invoerder worden zoveel mogelijk afgesloten voor een lange periode.
4. Productie en de commercialisering ter plaatse gebeuren op een transparante manier.
5. De arbeiders werken in menswaardige arbeidsomstandigheden. Dus beslist zonder kinder- en dwangarbeid en geen hongerlonen.
6. Er wordt zorgvuldig omgegaan met het natuurlijk milieu waarin de export-producten worden geteeld.
7. Boerenorganisaties kunnen zestig procent van de verkoopprijs van hun product al ontvangen bij het begin van de oogst. Dankzij dit krediet kunnen ze hun leden direct bij opkoop uitbetalen. Ze zijn dan niet uit geldgebrek gedwongen zaken te doen met tussenhandelaren die een slechte prijs betalen, maar wél cash.

fairtrade max havelaar schort sloof

BIOLOGISCH KATOEN

In het engels wordt biologisch katoen 'organic cotton' genoemd. Daarom noemen mensen het vaak ook organisch katoen. Andere benamingen zijn bio-katoen of eco-katoen. Biologisch katoen is katoen dat op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd. Tijdens het gehele productieproces worden geen pesticiden en andere chemicaliën gebruikt. Voordelen van biologisch katoen zijn:

  • - Géén pesticiden en andere chemicaliën in het hele productieproces
  • - Vrij van formaldehyde en zware metalen
  • - Minder kans op huidirritatie
  • - Veilige werkomstandigheden voor de katoenboeren en goed voor het milieu
  • - Voelt zachter aan dan conventionele katoen

LINNEN

Linnen wordt gemaakt uit vlas. Vlas geldt als een relatief milieuvriendelijke vezel. Bij teveel (kunst)mest wordt het vlas namelijk te lang en te slap. Vergeleken met katoen zijn bij vlasteelt veel minder bestrijdingsmiddelen nodig. Biologisch geteeld vlas is in Nederland voorzien van het Eko-keurmerk en wordt geheel zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen geproduceerd. Ook een milieuvriendelijke veredeling van linnen is goed mogelijk.Niet alle linnen is biologisch geteeld, maar het is nog altijd een veel beter alternatief dan katoen of synthetische vezel als je duurzaamheid belangrijk vindt. Wil je zeker weten dat jouw linnen shirt duurzaam gemaakt is, let dan op of het een duurzame textiel logo heeft. 

[profiler]
Memory usage: real: 40370176, emalloc: 39832936
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem